Båten
JOD 35 (Jeanneau One Design 35) är en entypsbåt som 1991 konstruerades av den namnkunnige franska båtdesignern Daniel Andrieu. Båttypen var officiell entyp i Tour de France à la Voile, en stor kappsegling runt Frankrike, mellan 1992 och 1998. Det var tack vare sina fina egenskaper och robusta konstruktion man valde just denna segelbåt. 
JOD 35 har 7/8-delsrigg utan backstag – den blir tack vare det lätt att hantera! Båten är snabb och lättseglad och förmedlar en utmärkt känsla till besättningen, vare sig du styr eller jobbar med seglen. Dess trevliga uppträdande har bidragit till att den är populär både som nybörjarbåt och bland duktiga kappseglare. 
JOD 35 kommunicerar - det märks direkt när man gör rätt! 
 
Den strikta klassregeln kräver att båten är konstruerad, byggd och utrustad enligt fransk säkerhetskategori 1 – oceangående. 
 

En normal besättning på en JOD 35 är 6-8 personer men under kurstillfällena är vi bara fyra. På så sätt kommer varje deltagare att få lära sig mycket och rotera sysslorna ombord! 
 
En deltagares röst om JOD 35:

"Första intrycket är att den är STOR, dels för att den är så bred, dels för att seglen är så stora. Men när man inser att det går att vända den mellan bryggorna och att den fungerar som en "vanlig" båt så spelar det ju ingen roll. Då är det snarare så att när man seglar med en annan båt så blir man mer självsäker!
Bredden är bra för man kan fokusera på att segla istället för att inte sätta foten på fel ställe och trilla överbord!
Tyckte inte att det var några problem att slå, det var bara himla mycket skot att dra i så man var tvungen att vara snabbare/ha bättre teknik men det är ju åtråvärt oavsett, så det är bara bra! Som nybörjare kanske det är lättare om man är två som hjälps åt att skota hem.
Jag tyckte att hon var ganska lättstyrd, inte särskilt bångstyrig trots vindens vilda skiftningar. Ja - det är en rolig båt att segla!"

 
<< Tillbaka