Olaseglarskola på kappseglingsbanan!
En total andraplats 2008. Inte fy skam! Vi fick uppleva många spännande starter och rundningar under de trivsamma kvällarna! Kunde varit fler båtar till start men olaseglarskola gjorde fina seglingar - mycket adrenalin har känts av! Ett tack till funktionärerna för betydelsefulla insatser! Vi träffas igen på torsdagkvällarna 2009!


Vårregattan i Viken 2008-05-31
För första gången seglades med ett nytt Lindsegel på JODden under en "riktig" kappsegling. Och se, vad det drog! Efter en BB-start på skottet var vi hack i häl på First 34.7 inför första rundningen. Genuan drog bra och stod fint i alla hörn!
Första rundningen innebar antingen gipp först och sedan spinnakersättning eller sättning först och sedan gipp. First 34.7 valde det senare medan vi smet in mellan den och bojen, gippade, gjorde en av de snabbaste spinnsättningarna i år, låg rätt på nästa märke (Svinbådan) och drog ifrån… Visade sig att i lätta vindar seglar Firsten snabbare men i byarna var det tvärtom.
Gipp runt Svinbådan och sedan en halvvind med spinnaker över till en boj utanför Gilleleje. Fortfarande i ledning! Detta ben blev en nervkittlare eftersom vinden kom och gick lite och det var som ett gummiband mellan oss och Firsten. Melges 24:n (Miss Mess) hade naturligtvis trumf på hand med sin gennaker jämfört med våra spinnakrar, och drog ifrån rätt duktigt på detta ben. Ombord på JODden gjorde de f d eleverna en strålande insats med gott samarbete mellan fördäck, vinschare, spinntrimmare och rorsman. Hela tiden fokus och kommunikation mellan parterna. Placeringsmässigt flyttades folk hela tiden runt ombord för att ha den optimala lutningen/tyngdpunkten. Navigatören rapporterade hela tiden om kursen i förhållande till layline, stundom stark nordlig ström, ju. Vi passade oxo på att ta några kort på Firsten framifrån - inte ofta det ges tillfälle...
Vid rundningen diskuterades de två alternativa nedtagningssätten, gipp först eller lovartsnedtagning. Det föll sig naturligt med en lovartsnedtagning. Klockren. Kärade bojen, skotade hem den fina Lindgenuan. Ca 15 sekunder före Firsten.
Då började jakten från aktern! Vi var jagat villebråd av en vid detta laget frustrerad (inside information!) First, samt att vi själva hade fördel gentemot Melgesen som låg en bra bit framför, på väg mot nästa rundning, Höganäs angöring. Tänkte att det skulle bli intressant att se om vi hinner eller hinns i kapp. Mellan tillbakablickarna kunde vi konstatera att Lasse Lind gjort sitt jobb bra och vi drog ifrån Firsten hela tiden. Inte mycket men tillräckligt. Kanske. (visste ju att det skulle bli en seg kryss in i mål och då är Firsten i sitt esse).
Efter halva Sundet kunde vi slacka lite på skoten och det var då vi drog ifrån på riktigt. Nu låg vi jämsides med Melgesen och de satte gennakern i ett desperat (egen utsago, Rege) försök att hålla oss stången. Funkade inte utan de tappade flera båtlängder. Nu var vi alltså i klar ledning av de tre båtarna med samma lys 1,27. Trevligt.
Rundning på topp och en spännande kryss tillbaka till Viken tar vid. Melgesen och vi separerar men vi slår tillbaka in mot land och vi har ett par möten med Melgesen där vi kan slå på dem och vi håller dem bakom oss. Firsten rundar angöringen ca 3:30 min efter oss. Svårt att se hur de går eftersom det är både byigt och vridigt. Ibland går vi högre, ibland de. Vi konstaterar iaf att vi går fortare än Melgesen och känner att vi bör fixa dem.
Plötsligt tar vinden slut (känns det som) och vi får jobba ännu mer med trimmet. Vi vet att vi inte går bra i lätt vind. Svetten lackar (det var ju typ 30 grader varmt…) Men vi går rätt bra även i lättvind, åtminstone tillräckligt bra för att klara oss fram till nästa vindområde.
Sista biten in mot mål blev en frisk kryss och vi kunde konstatera att ett flytt av skotpunkten lite bakåt för Lindgenuan, var rätt medicin att hålla båten i den friska vinden.
Var är målet!?? Skulle visst vara mellan en båt och en boj med grön flagga. Vi ser två båtar och en boj med blå flagga…. Blir tvungna att styra rakt mot målbåten för att kunna konstatera var vi ska in! PANG! Målskott för olaseglarskola, JOD 35 med Lind Segel hissat på förstaget! Jublande glada väntade vi in Melges 24 som tvåa och Firsten som trea. Ca 5,5 min efter i mål var Firsten, vi hade alltså dragit ifrån ytterligare ung 2 minuter på kryssen. Mycket oväntat.
Totalt räckte vår segling till seger! Melges tvåa och First trea. Dagen hade artat sig tämligen ok, med andra ord! :-) Det var ett tiotal båtar med, bl a en X99:a och Luffe 43.
Till nästa kappsegling ber vi en stilla bön om frisk vind och hoppas på att vi hinner lägga på oss ca 20 kg var…
/O

Kullaseglingen juni 2009
Olaseglarskola deltar på Kullaseglingen 2009! En "riktig" kappsegling lagd så att man hinner hem innan mörkret. Olaseglarskola kommer att behöva ytterligare kappseglingar för att hitta den rätta farten i båten. Denna tävling ska ses som ett steg på den vägen! Besättningen kommer att bestå av elever som fortsatt segla. Rekommendationen för "gamla" kursare och andra seglingsintresserade att kontakta någon i skepparbanken "Segla mer?" för en besättningsplats, står fast! 
 
Kvällskappseglingar torsdagar 2009
Torsdagseglingarna ingår i kursveckan - perfekt att prova på kappsegling under lättsamma förhållanden. Och vad man lär sig!  
 
Tänk på att packa litet och lätt enligt mottot: Det som inte är absolut nödvändigt ska inte heller med… En tung båt är långsammare än en lätt!
 
<< Tillbaka